לחגוג את החיים

שינוי הרגלים, משימה מאתגרת.

מה גיל ההרגלים? לפני קיבוע הרגל יש תהליך למידה. כתינוקות אנחנו לומדים. אנחנו בוכים, מופיעה אימא, שולפת שד ומאכילה אותנו ויש חיבוק, מרגישים את חום גופה ואנחנו מרגישים בטוחים בעולם שהגענו אליו.

אנחנו מתוגמלים פיזית ורגשית.

עם השנים כשאנחנו גדלים, הלמידה שרכשנו כתינוקות נשארת אתנו "מוטבעת" בתת מודע והופכת להרגל.

ועולה למודע כשאנחנו רוצים לקבל משהו בדיוק כפי שזה מוטבע בתת מודע מהינקות ומצפים להיות מתוגמלים.

מצפים שיקבלו אותנו כפי שאנו, שיכבדו את הרצונות והשאיפות שלנו, שלא ישפטו אותנו והעיקר שיאהבו אותנו, להיות מתוגמלים, (נשלף מהתת מודע מה שהיה מוטבע מהלמידה הראשונית).

כבוגרים החיים מציבים לנו אתגרים ואנחנו רוכשים למידה, מותאמת לגיל, למצב המשפחתי, לעיסוק, לרצונות ושאיפות שלנו. אבל….  בבסיס יושבת אותה למידה ראשונית אותה "הטבעה" שכל למידה חדשה משודרגת ככל שתהייה מתיישבת עליה. אמרנו "הטבעה" הרגל. 

אוטוביוגרפיה בחמישה פרקים. מתוך ספר המתים והחיים הטיבטי.

  1. אני הולך ברחוב.­

במדרכה יש בור עמוק,

אני נופל לתוכו.

אני אבוד … אני חסר ישע.

אין זו אשמתי.

לוקח לי נצח למצוא את הדרך החוצה.

  1. אני הולך ברחוב.

במדרכה יש בור עמוק,

אני מעמיד פנים שאיני מבחין בו.

אני נופל לתוכו שוב.

אני לא יכול להאמין ששוב הגעתי לכאן.

אבל אין זו אשמתי,

ושוב לוקח לי נצח לצאת.

  1. אני הולך ברחוב.

במדרכה יש בור עמוק,

אני רואה אותו.

אני נופל לתוכו בכל זאת…

כוחו של הרגל.

עיניי פקוחות,

אני יודעת היכן אני.

זוהי אשמתי,

אני יוצא מיד.

  1. אני הולך ברחוב.

במדרכה יש בור עמוק.

אני עוקף אותו.

  1. אני הולך ברחוב אחר….

הספור מציע אפשרויות, איך לא ליפול לאותם הרגלים, הטבעות, קיבעונות… לשאוף לחופש, להביט לכיוונים אחרים ולא ליפול לאותם הרגלים. ולא להרגיש אשמה.

אם עושים את אותן הפעולות פעם אחר פעם, אין לצפות לתוצאות שונות.

"לעולם אינך יכול לפתור בעיה באותה רמה שבה היא נוצרה." א. איינשטיין.

"בלב ליבו של הקושי, שם שוכנת ההזדמנות."  א. איינשטיין.

בשלב מסוים בחיים אנחנו מחליטים לשנות הרגלים רצוניים מבחירה או מאולצים. בשני המצבים שינוי אומר משימה מאתגרת , גיוס כוחות רצון חזקים, גיוס הסביבה התומכת (האימא מהינקות).

אתמקד במאמר זה בשינוי הרגלים בתהליך ירידה במשקל.

ירידה במשקל זו משימה מאתגרת מאד שנדרשים לה גיוס משאבים פנימיים רבים וחזקים ודרושה יד מקצועית מכוונת ומלווה שמשתמשת בכלים רבים ומגוונים המותאמים למטופל. יש כמובן הבדל ושוני בין גברים לנשים, ובין נערים לנערות. והבדל אם יש מחלות רקע ונטילת תרופות, שאני מגדירה כתהליך מאולץ, לרוב בהוראת רופא. כמה אירוני שזה המטופל שקל לו להיכנס לתהליך, כי האלטרנטיבה מאיימת על החיים.

מוכנות לשינוי: רעיון, מוטיבציה, מחויבות, הצלחה.

        111                   222                       333                    444

לחצות את תהומות חיי    לעשות את הבלתי יאומן      לדעת שאני יכולה             לחגוג את החיים

מתוך קלפי נריה – הזדמנויות ושיעורים שבדרך.

שלב ראשון בתהליך מתנהלת שיחה, מה סיבות המטופל שהביאו אותו להחלטה המאתגרת. זה השלב שהסיבות להחלטה הם אינסופיות ומאד יצירתיות. אני כמטפלת רב תחומית חשוב לי לעלות על הסיבות הגלויות שהמטופל מציג והסיבות בתת מודע שהוא לא מודע להן והם בעצם מנהלים את חייו ויחרצו את ההצלחה להגיע למטרה. פחד משינויים היא סיבה דומיננטית. אכילה רגשית, או אכילה מתוך שעמום, כיוון הטיפול שונה. בכל דרך וכיוון נדרש מהמטופל שיתוף פעולה מלא לשינוי הרגלים. ללא  שיתוף פעולה, מנגד יש מאגר תירוצים אינסופי שקטן הדף מלציין אותם. לעתים קרובות אני שומעת את משפט "היהלום שבכתר": "אני אוהב לאכול, אני ניהנה מאוכל טוב, ואני אוהב מתוקים".  אני מזהה הרגל. לאחר הצהרה כזו אני מתחילה לעבוד, לבנות מערך טיפול דרך תזונה. אם הוא אוהב לאכול, אמצא את הדרכים לספק אהבה זו בדרך ידידותית ויצירתית שתטיב עמו ותגרום לו הנאה.

שינוי טעמים לא קורה כבמטה קסם, זהו תהליך מודעות עמוק. נדרשת נחישות ומחויבות לתהליך ויש את רגע  הקסם שזה קורה. אני משתמשת בשיטות מגוונות: NLP ודמיון מודרך (קישור לאתר). אלה כלים עוצמתיים לשינוי תבניות חשיבה בתת מודע. שם נמצאים ומאוחסנים מחשבות, פחדים עלבונות, טינות, כעסים, ורעלים רגשיים רבים וגם אמונות יהיו אשר יהיו. אמונות להצלחה ואמונות שליליות שהתקבעו. משם מתחיל התהליך לשינוי. שיטה נוספת, ידידותית ומאד יעילה וקלה ליישום היא שיטת EFT. (קישור לאתר) בשיטות אלו שעובדות על העברת מסרים מכווני מטרה, מתרחש שינוי והוא קורה "כאילו מאליו", כי בתהליך אין וויתור מאולץ, המסרים מועברים למערכת הלימבית שהיא חלק ממערכת העצבים, מערכת שמעורבת ברגשות (אהבה), מוטיבציה, זיכרון, למידה, הרחה (זו מערכת פרימיטיבית שהחיות מריחות את הוולדות שלהם לזיהוי) והקשר ביניהם. המערכת הלימבית אחראית על הישרדות, ומהו מזון אם לא הישרדות? ומה הם חיים ללא אהבה? אהבת אם, רגש ראשוני ובסיסי. כך קורה שינוי במערכת החשיבה שלנו, לראות את עצמינו בעיניים אחרות, לאהוב את עצמינו, להעריך ולכבד את עצמינו כפי שאנו, ללא שפיטה וענישה והחיים יתחילו לזרום בכיוון הנכון לנו.

כמו WAZE הוא יעדכן את עצמו לכיוון הנכון ויביאנו למטרה בנועם.

שים את אמונך במעשיך יום, יום, שעה שעה….

"רק מי שלוקח סיכון והולך רחוק, מגלה כמה רחוק הוא יכול להגיע"

לילית נתיבאור

אתר: www.lilit-b.com

אמייל: lilitba2@gmail.com

נייד: 052-2925341

בלוג בתפוז: poriut1938

פייסבוק: לילית נתיב האור