התורה ההודית מלמדת, כי הצ'קרות הן מרכזים אנרגטיים המקשרים בין העולם הפיזי לבין העולם הרגשי והעולם הרוחני. מרכזים אלו פזורים לאורך הגוף, ופועלים בצורה ספירלית. במבט מהצד הם נראים כגלגלים, ולכן נקראו צ'קרות- שפירושן בסנסקריט- גלגל.
בגופנו קיימות שבע צ'קרות מרכזיות ועוד מספר רב של צ'קרות משניות. לכל צ'קרה, בהתאם למיקומה, ישנו תפקיד המיוחד לה ואזור שליטה פיזי רגשי ורוחני.
אז מה היא צ'קרה? הצ'קרה דומה לממיר, למרכז כוח אלקטרו-מגנטי המווסת את פעילות הגוף האנרגטית סביבו. כדי להפעיל את הצ'קרה או לאזנה, ניתן להשתמש במודעות תוך הנחת ידיים, שימוש באבני מרפא, תדרי קול מסוימים, מוזיקה, צבעים ועוד.
כאשר נפגעת תפקודה של צ'קרה, עלולים להיפגע גם אותם אברים, רגשות, או התבטאויות רוחניות הקשורות אליה. זהו מעגל בו כל אחד מהאלמנטים עלול להיפגע וגם להשפיע בעצמו.
כל צ'קרה משפיעה גם על צ'אקרות אחרות. כאשר צ'אקרה חסומה או לא מתפקדת, תיקח צ'קרה אחרת את תפקודה. כשיש חוסר במקום אחד, כלומר עוברת מעט אנרגיה, במקום אחר יהיה עודף, כלומר תעבור הרבה אנרגיה. הרעיון המרכזי הוא להגיע לאיזון בין הצ'קרות כך שתפקודן יהיה תקין והרמוני.
ואלה הצ'קרות המרכזיות:
צ'קרת הבסיס- השורש. צ'קרת היצירה המין. צ'קרת מקלעת השמש. צ'קרת הלב.
צ'קרת הגרון. צ'קרת העין השלישית. צ'קרת הכתר.
המרכז הראשון – צ'קרת השורש:
היסוד: אדמה.
צבע: אדום חום כצבע החמרה.
חוש: ריח.
תפקוד: שייכות.
מיקום: אזור החיץ בין הנקבים (בין אברי המין לפי הטבעת).
צליל: תופים, צליל השירה "הו, הו".
אברים נשלטים: המעי הגס היורד, רקטום, פי הטבעת, גפיים תחתונות, בסיס האגן, אזור הסקרום, עצם העצה ושלפוחית השתן.
בלוטה הורמונאלית: אשכים.
כיוון האנרגיה: כלפי מטה. (להשתרש)
סימפטומים: כל חוסר איזון באותם איברים שצוינו.
אופי הצ'קרה:
השורש כשמו כן הוא. בדומה לעץ המשריש את שורשיו עמוק באדמה והוא הבסיס הבלעדי, המערכת עליו העץ נשען. ללא הבסיס האיתן, לא יוכל העץ לצמוח, ולהתפתח לגובה. כך גם האדם זקוק לבסיס איתן ולעוגן, ל"עמוד שדרה". צ'קרה זו מתפתחת ומתעצבת בשלבים הראשונים של החיים, שלבים בהם התינוק לומד להכיר את העולם באמצעות החושים ותכונות בסיסיות ביותר: אוכל, ריח, מגע, ביטחון קיומי והישרדותי.
בשנים הראשונות מרגיש התינוק חשוף וחסר ביטחון בעולם, והוא זקוק לתמיכה, להקשבה לאישור על קיומו. אישור זה הוא מקבל מההורים שהם עבורו העולם הגדול והבטוח.
במצב הראשון, האופטימאלי, היחסים בין התינוק להוריו אופטימאליים גם הם, והתינוק קיבל את "החומרים הנכונים" הדרושים להתפתחותו, פיסית ורגשית. במקרה זה תתפתח צ'אקרת השורש, הבסיס, לשורש חזק ואיתן, והאדם הבוגר יחוש חיבור ושייכות למקום בו ימצא ביטחון בסיסי שהכול בסדר ושהוא בסדר כפי שהוא. כאשר הוא יעמוד בפני אתגרי החיים ההישרדותיים, יוכל לתפקד ביצירתיות ובאופטימיות.
במצב השני, כאשר היחסים הראשונים עם העולם לא היו נכונים, התינוק לא קיבל את החומרים הפיסיים ו/או הרגשיים להם נזקק, תתפתח צ'אקרת בסיס חלשה ולא מאוזנת. בבגרותו יסבול אדם זה קשיים בתחושת השייכות למשפחה, לחברה ולתרבות. הקושי יכול לבוא לביטוי בשתי דרכים שהן קצוות של אותה הקשת: האחת קיצוניות של חוסר שייכות מוחלטת, והשנייה עודף באותם תכונות כפיצוי.
סימפטומים:
כדי לאזן את צ'קרת השורש יוצר האדם מערכות יחסים חלופיות שמנסות לספק לו את החומר החסר כמו למשל, מערכת יחסים זוגית, בין בעל לאישה, יכולה לספק תחושה של שורשיות, בית ומידה מסוימת של שייכות. או לחלופין, הזדהות מוחלטת עם מקום עבודה, עם החברה בה הוא חי.
כאשר מסיבה כלשהי מתערערת המערכת החלופית, עקב פיטורים ,גירושין וכו' , יחוש האדם כאילו האדמה רועדת תחתיו וכל עולמו נחרב. זהו זעזוע עמוק בבסיס הווייתו. יסודות הבניין עליו מושתתים חייו רועדים והוא נמצא במצב הישרדותי.
טיפול:
במצב זה ייטב לאדם ללכת יחף על האדמה, לשמוע מוזיקת תופים קצבית כיווץ פי הטבעת, עיסוי רפלקסולוגיה וטיפול בקרסוליים. כמו כן מדיטציה, להזין ולנקות את צ'קרת הבסיס.
הצ'קרה השנייה – צ'קרת המין, צ'קרת היצירה.
צ’קרת המין אחראית על ההנאה המינית, ההמשכיות הביולוגית, היצירתיות, ההגשמה העצמית, המסירות לדרך ולמטרה, חשק ותשוקה, חום ומגע, התחברות עם אחר, היא מקרינה שמחה ואושר רגשי.
באמצעות צ’קרה זו אנו מגיעים לרמת קבלה ונתינה בכל הרמות.
ברמה הפיזית הדבר מתבטא במערכת העיכול (המעי הגס) ברמה הרגשית מתבטא ביכולת לתת ולקבל, ברמה האינטלקטואלית הדבר מתבטא ביכולת לאגור ולשלב מידע.
מיקום הצ’קרה:בבטן התחתונה, 3 אצבעות תחת לטבור.
הצבע ומשמעות הצ’אקרה:
צבע: כתום.
משמעותה: תשוקה ליצירה, תשוקה מינית, אושר רגשי, שמחה, וצחוק.
איברים בגוף המושפעים מצ’אקרת המין:
בלוטות המין, שחלות, אשכים, ערמונית, הכליות ומערכת השתן.
תפקידי גוף נפש של הצ’אקרה:
צ’קרה מאוזנת: האדם אמיץ לב, מקרין כריזמה, משיכה למין השני, מגשים את שאיפותיו.
צ’קרה לא מאוזנת: האדם חש חסר מנוחה. זה יכול להתבטא גם באין אונות, קרירות מינית, בעיות בהגעה לאורגזמה, בעיות של שפיכה מוקדמת גברים, בעיות פוריות אצל נשים וגברים, בעיות של מערכת השתן, מצב של דיסהרמוניה בין נתינה וקבלה דבר שיכול לגרום להשמנת יתר או הפרעות אכילה למצבים קיצוניים, בעיות בתפקוד הכליות, תשישות פיזית ונפשית.
צ’קרה שלישית צ’קרת מקלעת השמש.
בצ’קרה זו “מעכל” האדם את העולם החיצוני ומפנים אותו לתחושה אישית. ( הביטוי "לישון על זה")
אם נכיר בכוחנו האישי, אם נפתח מגע אוהב ומקבל של עצמנו, לא נחפש את מקום הכוח במישהו אחר.
מיקום צ’קרת מקלעת השמש: מעל הטבור.
צבע: צהוב.
משמעותו: צהוב –צבע המאפשר ניתוק ממחשבות והרגלים אובססיביים, מיצג חשיבה אינטלקטואלית, מתוך שליטה עצמית הנובעת מהתבוננות בריכוז, מיקוד פנימי, הפעלת שיקול דעת וכוח הרצון הפרטי לכוח הרצון האלוהי, היקומי.
איברים בגוף המושפעים מצ’קרת מקלעת השמש:
קיבה – מערכת עיכול, כבד, לבלב, סרעפת, מערכת עצבים סימפטית.
תפקידי גוף נפש של הצ’קרה:
צ’קרה מאוזנת: האדם מוצא את מקומו בעולם. מיצוי מודעותו האישית.
צ’קרה לא מאוזנת: בעיות במערכת העיכול, אולקוס, אלרגיות, בעיות קרדיאליות, סוכרת ואבני מרה. יש לה השפעה על מחלות והפרעות שמקורן בתוקפנות מופנמת, פחדים, כעס, המשליך על מחלות מערכת העיכול, הקשורות במקרים רבים לכעס.
צ’קרה רביעית – צ’קרת הלב
צ’קרת הלב קשורה למודעות חברתית, אהבה ופתיחות. היא מאפשרת את פעולת הלב התקינה וזרימת הדם בגוף. מאפשרת לפעול מתוך אהבה, קרבה, חמלה, אחדות, והרמוניה עם הכול.
מיקום הצ’קרה: במרכז החזה בקרבת הלב.
צבע: ירוק ורדרד
משמעותה: ירוק – צמיחה, התחדשות, ורעננות. הצבע משרה רוגע, שלווה, והרמוניה. לצבע הירוק תכונות מרפאות (מדים של רופאים ואחיות ) ורוד – אהבה ונתינה ללא תנאי. ערבוב של אדום ולבן ( צ’קרת הבסיס וצ’אקרת הכתר ). אהבה זו באה מתוך אופי של פשטות ותום, מסירות, אהבה, יופי, סביבה אומנותית, חמימות אנושית, והרמוניה.
איברים בגוף המושפעים מצ’קרת הלב:
לב, מחזור הדם, ריאות ומערכת הנשימה, זרועות, טחול, בלוטת התימוס והמערכת החיסונית.
תפקיד גוף נפש של הצ’קרה:
צ’קרה מאוזנת: מאפשרת לאדם להתחבר באהבה לאנשים אחרים, מעניקה תחושת צמיחה, התחדשות, לבלוב, הרמוניה ואהבה.
צ’קרה לא מאוזנת: האדם חש ניתוק רגשי, הדחקת רגשות, התנכרות ואי קבלה עצמית.
חוסר האיזון בצ’קרה נגרם ע”י: פחד ממעורבות רגשית ופחד להיפגע, בשל חוסר אהבה והערכה לעצמו ולזולת, חוסר הקשבה לעצמי הגבוה ולהנחיה, הפנימית של הנשמה, כתוצאה מכך יכולות להופיע תופעות של נשימתיות, לחץ דם גבוה, נדודי שינה, עייפות מתח, וגישה שלילית לחיים.
צ’קרה חמישית צ’קרת הגרון
צ’קרת הגרון אחראית על תקשורת כלפי חוץ, הבעה, כוח רצון וביטוי עצמי יצירתי בתוך המציאות היום יומית. ביטוי תחושות ורגשות, והתבטאות מילולית. יכולת ללמוד לקבל, מה מקבלים מהעולם ומה אנו מביעים לעולם.
מיקום הצ'קרה: בגרון בתחתית הלוע.
צבע: כחול, תכלת
משמעותה: כחול תכלת – השראה, מסירות, שקט ושלווה, תחושת התרחבות. הצבע הכחול מתאים לשימוש נגד מתח, פחד וחרדה, הלם נפשי וטראומה.
איברים בגוף המושפעים:
בלוטת התריס ויותרת התריס, מיתרי הקול, גרון, אוזניים, שרירים, ריאות, עורף,
תפקידי גוף נפש של הצ’קרה:
צ’קרה מאוזנת: הבנה של חוקים ועקרונות קוסמיים ויישומם בצורה אוהבת והרמונית, ביטוי הקול הפנימי, ושינוי באנרגיה הפנימית.
צ’קרה לא מאוזנת: התופעות הגופניות תהיינה בעיקר נוקשות שרירית, דלקות גרון ואוזניים ובעיות ראייה ושמיעה, צוואר תפוש, כאבי ראש, (מחשבות ורגשות נחסמות בגרון), תחושת חנק, בכי כבוש, לחץ בגרון ושיעולים. כאבים בעורף –(בעורף ממוקם הקונפליקט בין הרגש להגיון). קושי ביטוי עצמי, פחד הבעה והתבטאות, לבטא אמת פנימית.
צ’קרת העיין השלישית.
צ’קרת העיין השלישית אחראית למודעות והמתפתחות, תקשורת על חושית, אינטואיציה והבנת החוקים הקוסמיים. איזון ימין ושמאל בגוף ובמוח, צד ימין של המוח – נשיות, צד שמאל – גבריות, היגיון ושכל.
מיקום הצ’קרה: במרכז המצח, בין הגבות.
צבעים: סגול, כחול אינדיגו.
משמעותם: סגול – ראיה רוחנית, מפותחת, ראיית ושמיעת הנסתר, מודעות גבוהה, אדם שחי בחיפוש רוחני תמידי ומחויבות לאמת ולמצפון. צבע הצ'קרה מאפשר שחרור פחדים ועקבות.
איברים בגוף המושפעים מהצ’קרה:
מערכת העצבים האוטונומית, אוזניים, אף, בלוטת האצטרובל, בלוטת ההיפופיזה והיפותלמוס,
תפקידי גוף נפש:
צ’קרה מאוזנת: יכולת ראיית הנסתר והידע המתאים לקבלת החלטות נכונות. גורמת
לשלוות נפש, ראייה על חושית וחכמה, איזון בין אינטואיציה והיגיון.
צ’קרה לא מאוזנת: האדם עשוי לסבול מבעיות ראייה, כאבי ראש, מיגרנה, נדודי שינה, סיוטי
לילה, עייפות, עצבנות, מתח, חוסר ריכוז, ובעיות סינוסים.
צ'קרת הכתר, הצ'קרה השביעית
צ'קרת הכתר – מרכז חיבור רוחני לתודעה קוסמית ואחדות עם היקום. חיבור עם העצמי והכוח העליון, לחוש אלוהות בתוכנו. הצ'קרה מכוונת לחיבור רוחני, להארה, ושלווה עמוקה.
מיקום: בקודקוד הגולגולת מעל הראש.
צבעים: זהב. סגול, לבן.
היבט בסיסי: חיבור רוחני, הארה, תודעה קוסמית, אחדות עם אלוהות והיקום. הצ'קרה מתפתחת לאורך כל החיים.
חוש: מחשבה והבנה רוחנית.
השפעות פיזיות של הצ'קרה: על המוח ,מערכת העצבים, העור.
השפעות רגשיות של הצ'קרה: משפיעה על ההרמוניה, האיזון הפנימי, והאיזון הרוחני, לחוות אהבה ללא תנאי וחיבור לכוח העליון.
צ'קרת הכתר מאוזנת: חווית תחושת הארה רוחנית, שלווה פנימית, מחוברים למודעות עליונה ואחדות עם היקום.
צ'קרת הכתר לא מאוזנת: יכול להתבטא בתחושת ניתוק מהמציאות, תחושת בדידות ואבוד כיוון בחיים. יכולות להיות בעיות
פיזיות.
לאיזון: מדיטציה ודמיון מודרך למשיכת אנרגיה קוסמית הזורמת דרך הקודקוד ומטעינה את
הצ'קרה, לחוות את החיים במלואם.
לאיזון הצ'קרות : נשתמש באבנים. לכול צ'קרה יש את האבן המקרינה את האנרגיה המיוחדת בצבעה.
צ'קרת השורש, ג'אספר אדום, ברסיאטד. מחזקת ומאזנת כוח ואומץ.
צ'קרת המין היצירה, מונסטון ריינבו, מעניקה כוח ומרץ, מחדשת אנרגיות.
צ'קרת מקלעת השמש, כלצית צהובה, אבן מנטלית, מעניקה מרץ ושמחה.
צ'קרת הלב, רוז קוורץ, מקלה על מצבים מנטליים כמאזן רגשי.
צ'קרת הגרון, סודלייט, מאזנת ומחזקת את בלוטת התריס.
צ'קרת העין השלישית, לפידולייט, מרגיעה ומנקה את הראש ממחשבות יתר.
צ'קרת הכתר, אמטיסט, טובה למדיטציה, מגבירה אומץ, אינטואיציה ויצירתיות.
לכול צ'קרה יש מספר אבנים מתאימים. מקבץ ושילוב של מספר אבנים יביאו לתוצאות טובות. אבני הצ'אקרות הן כלי רב עוצמה לכל מי שמחפש להגשים את חלומותיו ומטרותיו, על ידי איזון מרכזי האנרגיה עם האבנים והגבישים הנכונים, לנצל את הכוח הפנימי ולאפשר למלוא הפוטנציאל לפרוץ. בין אם זה תחום חדש שאתה נחשף אליו או תחום מודע ומוכר לך, אבני הצ'אקרות יעזרו להשיג בריאות פיזית, רגשית ורוחנית ולבטא את חיי החלומות שלך.
לילית נתיבאור
052-2925341