סרטן השד הוא מחלה הפוגעת בעיקר בנשים, על כך אין עוררין.
האם הגברים נופלים בין הכיסאות? מדי שנה מאובחנים כ-50 גברים בישראל כחולים בסרטן השד – בשל מודעות נמוכה למחלה, רבים מהם מפספסים את ההזדמנות לגילוי מוקדם שיכול להציל חיים.
מעטים יודעים שגם גברים עלולים לחלות בסרטן השד.
הנתון לגבי נשים לחלות בסרטן השד הוא אחד ל 7 וחצי, וכ 50 גברים מאובחנים בישראל מידי שנה. הקמפיינים להעלאת המודעות ולהפצת המידע מופנים בעיקר לנשים.
הגברים נותרו מחוץ לתודעה הציבורית במשך שנים רבות. בשנים האחרונות חל שיפור במודעות הציבורית לסיכון שקיים לגברים.
גברים לא מודעים בכלל שיכולים לחלות בסרטן השד, מאובחנים בשלב מאוחר כשהגידול גדול ומפושט ולכן שורדים פחות מנשים. אין ממוגרפיה כבדיקת סקר לגברים.
בדומה אצל נשים, היסטוריה משפחתית של סרטן השד מעלה את הסיכון לפתח את המחלה, בעיקר בנוכחות מוטציות בגנים BRACA1 ו BRACA2
סימנים לסרטן השד בגברים.
הסימנים הנפוצים ביותר של סרטן השד בגברים הם גושים או נפיחות באזור השד וגדילה של בלוטות לימפה בבית השחי, שינויים של עור השד, דוגמת הופעת נקודות (כמו קליפה של תפוז) או כיווצים של העור גם הם
סימני אזהרה חשובים. בנוסף, שינויים במבנה הפטמה – שקיעה שלה, הופעת אודם בפטמה או בעור שסביבה.
גורמי סיכון אחרים כדוגמת עישון, השמנת יתר, חשיפה לקרינה וצריכת אלכוהול גבוהה, משותפים ככל הנראה לנשים ולגברים.
אחת ההמלצות החשובות עבור גברים שנמצאים בסיכון (שבמשפחתם קיימת היסטוריה משמעותית של המחלה) היא בדיקת שד קלינית אחת לחצי שנה עד שנה החל מגיל 35 וממוגרפיה מגיל 40 או לפי המלצת הרופא.
עבור אנשים שעבורם אין סיכון ידוע, אין צורך בבדיקות סקר שגרתיות, בשל השכיחות הנמוכה של המחלה.
אבחנה וטיפול – כמו בנשים
אבחנה של סרטן השד דומה בגברים ובנשים. פרט לבדיקה גופנית, במקרה של חשד לסרטן השד יש צורך בביצוע בדיקת ממוגרפיה. בנוסף, ניתן לבצע אולטרסאונד או MRI של השד וכן, ביופסיה שמאפשרת לקבוע
האם מדובר בסרטן שד, ומה המאפיינים של הגידול. הטיפול לגברים חולים מבוסס על אותן שיטות שבהן נשים מטופלות, והם כוללים בין היתר כריתה כירורגית של השד ולעיתים של בלוטות לימפה סמוכות, כימותרפיה, הקרנות וטיפולים הורמונליים.
למרות שלא כל הגורמים לסרטן השד בגברים ברורים, ישנם גורמים מסוימים שנקשרו כמגדילים את הסיכון לסרטן השד הנחשבים כגורמי סיכון בגברים. הגורם הראשון הוא גיל, שמשפיע ביחס ישיר על הסיכויים לחלות בסרטן
השד ככל שהוא עולה, כמו כן הימצאותם של הגנים BRCA1 ו- BRCA2 במשפחתם. גילויו של גן חדש שקרוי RAD51B, שחוקרים מעריכים כי הוא גורם מרכזי לסרטן השד בגברים.
מתקיימים מחקרים העשויים לתת תקווה לטיפולים עתידיים, שיהיו מותאמים באופן ספציפי לגברים עם סרטן השד.