לחגוג את החיים

חשיבות ארוחת בוקר

מה המשמעות של ארוחת בוקר? לתדלק את הגוף. מישהו מעלה על הדעת לצאת לנסיעה ברכב עם מיכל דלק ריק? בוודאי שלא.
יש לנו ברכב מחוג ונורית שמראים לנו שאין אפשרות לנסוע – אין דלק, כידוע מנוע לא עובד ללא דלק. ומה עם המנוע של הגוף שלנו? הוא יכול לעבוד על ריק? לא !!! הגוף זקוק לדלק ובתרגום לבני אדם דלק זה אוכל, זה מזון.
ולמה הגוף זקוק לדלק הזה? בלילה בשנתנו מתבצע חילוף חומרים בגוף.
תאים נהרסים ותאים חדשים נבנים. מה שאכלנו אתמול מבורר, ממוין, נספג והשאר מופרש כפסולת, שיוצאת דרך הכליות כנוזלים ודרך הצואה שאר הפסולת.
כשתהליך זה הסתיים ההספקה מאתמול נגמרה ויש צורך בהספקה חדשה.
אני שומעת ממטופלים שפוסחים על ארוחת בוקר. אמירות נפוצות כמו: “אני לא רעב בבוקר” או ” אם אני אוכל ארוחת בוקר, אחר כך כל היום אני לא מפסיק לחפש אוכל ואז אני אוכל מכל הבא ליד או לפה.” (נשים “מתמחות” בזה יותר מגברים) גם אני בעוונותיי לפני שנים “כיכבתי” בסרט כזהטענה שגויה בייסודה.
ארוחת בוקר באנגלית אומרים Breakfast שהמשמעות – לשבור צום. איזה צום? את צום הלילה כמובן.

לאחר שהגוף סיים לבצע חילוף חומרים, מיון, ספיגה והפרשה, מה נחוץ עכשיו לגוף? אוכל ושתייה להתחיל לתפקד, להפעיל מערכות פיזיות ומנטאליות כן גם מנטאליות.
האם מוכרת לכם התופעה שכשרעבים נעשים עצבניים? זה בדיוק זה, צום הוא מצב סטרס הישרדותי.
הגוף מתפקד מצוין כשיש סדר, כלומר הספקה שוטפת. נחזור לדימוי מיכל דלק ברכב. מה יקרה אם אין הספקת דלק? הרכב ייעצר וישבות מפעולה. (אני לא מאחלת זאת לאף אחד).
מה קורה בגוף כשאין הספקה שוטפת של מרכיבי מזון? הגוף לא יעצור וישבות מפעולה, אבל הוא מתחיל להיות חסכן וקמצן. במה זה מתבטא? דימוי של מצב “כלכלי” קשה או צנע.
בסה"כ יש פחות, זה אומר שכל מערכת מקבלת בצמצום. וכשיש פחות יש פחות תפוקה, הגוף מבטא זאת בסימפטומים: חולשה כללית, עייפות בלתי מוסברת, היחלשות מערכת החיסון ואז יש אלרגיות, מיגרנות ובעיות בריאותיות שונות. מה קורה לאנורקטיות? נפסק המחזור.
במצב חסר קיצוני אין אפשרות להמשך הדור. ידוע שבטבע באפריקה בשנות בצורת קשה יש חיות שלא מתעברות כי אין להן יכולת להזין את הצאצאים. הטבע חכם.
ומה קורה לבני אדם? במצב של חסר הגוף בונה תוכנית “כלכלית” משל עצמו מהנתונים שיש לו. נקודת ההתחלה של התוכנית הכלכלית היא מינוס. כשיש מינוס ,מזון שמגיע למערכת העיכול בראש וראשונה יש צורך לסגור מינוס, כלומר הגוף מפריש למלאי הישרדותי בצורת גליקוגן שזה שומן. מכיוון שחלק מהמזון שהכנסנו יצא מהמחזור לשימוש שוטף (הופרש למחסן), הגוף דורש עוד אוכל וזו סיבה עיקרית שלא מפסיקים לחפש אוכל ובערב לא סוגרים את המקרר או את הפה.
הגוף צריך לקבל את הקלוריות שלו, הוא עושה מאזן יומי, להשלים את ס”ך הקלוריות שהוא זקוק לתפקוד. את “התקציב” צריך לחלק כשהוא פרוס על פני היום, כך לא מגיעים למצבי חירום שזה מצבי סטרס – הישרדות הספקת מזון שוטפת מונעת: זלילות ביניים, שתיית קפה מספר פעמים רב ביום, אכילת ממתקים כדי להעלות אנרגיה כאן עכשיו ומיד, אנרגיה שאין מאיפה לקבל אותה אלא ממתקים (סוכרים).

הספקה שוטפת, סדר ארוחות, תכנית שבנויה נכון של מרכיבים, מינונים, זמנים, מתי לאכול ומה לאכול. כשיש סדר בתזונה, הגוף רגוע פיזית ונפשית. ארוחות מסודרות מסדירות פעולת מעיים ופותרות עצירות או יציאות רבות ביום. כל איש ואישה יודעים כשיש סדר, הדברים מתפקדים היטב. מה קורה לנו? אנו מקפידים על סדר בתחומים אחרים ולא מיישמים סדר בגוף שלנו שאין לנו בלעדו.
מאיפה יבואו הקלוריות שהגוף זקוק להן לתפקודו היום יומי?

חלבון – אבני היסוד לבניית תאים.
פחמימות – אנרגיה (דלק) סיבים.
ויטמינים – חיוניים לחיים ויטה > חיים.
מינרלים – מזרזים תהליכים כימיים בגוף.
שומן – בכמות קטנה להטמעת ויטמינים ומינרלים.
נוזלים – 2/3 מגופינו הוא נוזלים (חסר נוזלים = התייבשות פגיעה במערכת העצבים).

דוגמא לארוחת בוקר בעיקר לאנשים שיוצאים לעבודה בבוקר:

חלבון – כריך מקמח מלא עם גבינה או חומוס או אבוקדו או ביצה.
פחמימה – לחם (כריך).
ויטמינים ומינרלים– ירקות: מלפפון + עגבנייה או 4-5 שרי + רצועות גזר + רצועות פלפל אדום +עלה חסה +נבטים או גם וגם, מספר אגוזי מלך (שיש להם אומגה 3) משלימים את הארוחה.
שתייה – תה צמחים או מים ולימון.
הכנה: לאנשים שממהרים לעבודה בבוקר, להכין הכול ארוז ומוכן מהערב. הכנה וזמינות הופכים את העניין לקל .

ארוחת בוקר לילדים
ילד לא יוצא מהבית מבלי שאכל ארוחת בוקר. מחקרים רבים מוכיחים
שהפעילות המוחית של ילדים נוטה לטובת הילדים שאכלו ארוחת בוקר.
היו אתם ההורים מודל לחיקוי. אמצו, הפנימו והתחילו לחגוג את החיים.

ליצירת קשר: